Дестинации

ГЪРЦИЯ - ЛЮБОПИТНО

ТАСОС - ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ


 

 

 

ОСТРОВ ТАСОС -ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ

 

 

Големият историк на древността Херодот, който посетил Тасос в края на 5и век преди новата ера, споменава, че островът взел името си от финикиеца Тасос.

Според древните предания, едно от многото еротични приключения на Зевс, върховният бог на древните гърци, довело до откриването на острова. В тези древни времена финикийският цар Агинор имал трима сина: Феликс, Силикс и Кадмус и една дъщеря, Европа.

В един пролетен ден, Зевс се превърнал в бик, отвлякъл красивата Европа и я отнесъл в една пещера на остров Крит. Там, превръщайки се в красив орел, Зевс обладал Европа и от това свещенно съвъкупление се родили трима сина: Минос, прославеният цар на Крит, Радамантос, мъдрият законотворец и Сарпидон, първият цар на древна Лиция.

Докато Европа, скрита в Крит се радвала на ласките на Зевс, Агинор извикал тримата си сина и своя внук Тасос и им наредил да не се връщат, докато не намерят сестра си.

Всички те потеглили в различни посоки – Феникс на юг, Силикс – на север, Кадмус по островите. Но дори и съветите на прочутия оракул от Делфи не им помогнали да намерят Европа.

След като търсил на много места, младият Тасос дошъл на острова. Покорен от богатата растителност и хубавия климат, той се отказва от по-нататъшното търсене. Решава да остане заедно с хората си, да основе селища и да експлоатира златни мини. Оттогава островът носи неговото име.

Според друга легенда, Тасос е Островът на сирените и именно неговите малки, закътани заливчета били мястото, откъдето красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според нея, сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно тук, на Тасос.

 

 Според други източници, наименованието на острова може би е произлязло от думата «дасос» – гора, с преобразуване на буквата «д» в «т» – Тасос. Други наименования на острова са Идонис, Хриси, заради златото в недрата му, както и Иерии или Аерия и Етрия, заради чистия небесен свод над него.

 

Тасос, (Thasos), първо e населен от траките около 2000 г. пр. Хр., което се потвърждава и от намерената там древна керамика. С монетите, сечени в края на VІ в. пр. Хр., е известно тракийското племе на ореските, чиято локализация се базира на нумизматичните връзки с ранното монетосечене на остров Тасос. По-късно вероятно се появяват финикийци, привлечени от златните залежи на острова, а над 1300 години след траките в началото на 6 в.пр. Хр. идват гърците - към 650 г. пр.Хр., те са колонисти от Парос.

При разкопки на древната Агора са открити много паметници. Най-значимите от тях са "Гробът на Глафкос" от VII в. пр. Хр. и "Коридорът на боговете", построен през 470 г. пр.н.е., представляващ голям комплекс от различни постройки. След политическите размирици през 5 в. пр. н.е., икономиката на Тасос укрепва — мореплавателство, търговия, експорт на мрамор и вино, рудодобив, особено на ценни метали. Макар че Филип II анексира острова през 340-339 г. пр.н.е., населението остава почти независимо. Все пак много жители, изглежда бивши колонисти от Парос, се изселват в Парос. От 287 до 281 г. пр.н. е. Тасос е в царството на Лизимах. Филип V завладява острова през 202 г. пр.н.е., но е победен от римляните при Киноскефали и Македония губи владенията си в Мала Азия и Гърция. Римският пъководец Тит Фламиний (Titus Quinctius Flaminius) през 196 г. пр.н.е. обявява свободата на всички гърци и Тасос става пак независим. Основни изображения на монетите на Тасос са делфин, два делфина, сатир с кантарос, глава на Дионис и коленичил Херакъл с лък. По земите и в музеите на днешна България се намират много монети, богати колекции от тетрадрахми на о. Тасос и Първа македонска област, особено тетрадрахми от типа с главата на Дионис, както и варваризирани подражания на монетите на Лизимах.

Тасос традиционно е определян за част от Тракия, което потвърждава и класификацията на неговите монети

 Островът създава много колонии на отсрещните брегове и всички заедно образуват КОНТИНЕНТА НА ТАСОС – ТАСИОН ИПИРОС. Скоро се превръща в голяма икономическа сила. Продуктите му напълват пазарите на познатия дотогава свят. Сладкото му вино опиянява с аромата си. «Тасиос инос» е всеизвестно вино и се поднася на Симпозиумите като отбран продукт. «Дири и виното на Тасос с ябълков аромат, вярвам аз, че е още по- добро от всички вина, след виното от Хиос, което прогонва всички мъки...» (Атиней). Тук е бил намерен най- древният закон, който регулира търговията с вино и оцет (5и век преди новата ера).

Паричната монета на Тасос се счита за силна, тъй като златните и сребърни рудници на острова осигуряват възможно най- пълно покритие на големите пазари. Някои от тези монети са истински шедьоври. Най- добрите резбари поемат мисията да представят силата на остров Тасос на пазарите на Средиземноморието и Понт Евксин (Черно море). Богатството, което приидва в този период е повече от явно в наши дни, при едно посещение в руините на някога великолепните държавни и частни сгради. Неудържимият икономически възход поражда завистта на другите полиси, най- вече на Атина. Забърква се в Пелопонеската война ту на страната на Атина ту на Лакедемонците. Атинският стратег Кимон след тригодишна обсада завладява полиса и задължава жителите на Тасос да съборят внушителните крепостни стени, символизиращи силата на острова. Островът заплаща с големи човешки загуби и с икономическа разруха. Филип Втори, бащата на Александър Велики, присъединява остров Тасос към Македония. Жителите на Тасос следват «световния» пълководец, Александър Велики, в големия му поход в Азия. С войска и военни кораби допринасят и те за успеха на македонския стратег.

Идването на римляните е посрещнато с облекчение от жителите на остров Тасос, преживели толкова беди от Атиняните и Спартанците. Посрещнали римските легиони като освободителни сили. Изсекли и възпоменателна монета в чест на новата свръхсила. Островът познава отново малък икономически проблясък. Признателните жители строят триумфални арки и ваят императорски статуи. Не е изключено името Август, което е просъществувало до наши дни, да е остатък от онази епоха.

Пълен упадък настъпва на острова по византийско време. Островът става плячка на многобройни корсари, действащи безконтролно във водите на Егейско море. Вандали, нормандци, генуезци, венецианци всяват страх на острова със славното минало. Населението му намалява драматично. Оцелелите се отдръпват във вътрешността на острова, за да избягнат меча и робските пазари. Сенките на славното минало бродят сред руините, които са навсякъде. Мъртвешка тишина цари в някога радостните краища на острова. Пазарът мъртъв. Не напомня по нищо някогашната пълна с живот част на полиса, където амбулантни търговци от целия тогавашен познат свят създавали радост и прогрес.

Присъствието на венецианската фамилия GATILUSI през 1353 г. дава малък тласък на развитие, но островът е завладян от турците през 1455 г. и отново потъва в мрак. Тасос, както и другите поробени краища живее в неизвестност, бедност и застой във всички области. Земята не се обработва, търговията е фиктивна, данъчното бреме е непосилно, моралният дух е нисък. Всичко това заедно с унижението, наложено от турците, довеждат отчаянието на мястото на някогашния прогрес. 

Положението се променя след 1813 г. когато остров Тасос минава във владение на управителя на Египет Мехмет Али в знак на признателност за службата му към султана. Мехмет Али се родил в Кавала през 1769 г. Бил отгледан в Рахони на остров Тасос, в семейството на Аргири Карапанайоти, съгласно устни предания. Преследван от турците, отново ще се обърне за помощ към гръцките си благодетели, които го спасяват. Той никога няма да забрави това и когато по- късно се издига успешно по стълбицата на живота, ще намери начин да вземе под своя власт любимия си остров. Многостранната му благотворителна дейност ще даде живителен дъх на измъчените жители на острова. На Тасос се установява специално управление с публични свободи, което продължава до 1874 г. Въпреки, че не е под подтискащия турски режим, както е в други поробени краища, островът участва в Гръцкото въстание през 1821 година, начело с Хаджийоргис.

 

Днес остров Тасос е част от префектура Кавала, като целият остров представлява една община с общо 17-18 000 жители. Обслужва се от фериботни линии от Кавала и Керамоти – градчето, намиращо се недалеч от международното летище на Кавала. Именно от Керамоти е най-краткия морски път до Тасос – само 6 морски мили или по-малко от 11 км.

 
 
НАШИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА НА ОСТРОВ ТАСОС:  https://www.smarttravel.bg/pochivki-ostrov-tasos.html
 
 
Материали от:
 
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%81
 
http://www.thasosrooms.gr/bg/history
 
http://www.thassos-info.com/page.php?n=175741&SiteID=903

 И още полезни връзки:
почивки | Още оферти от Smart Travel