Почивки на остров Корфу

ПОЧИВКА НА ОСТРОВ КОРФУ - "МОЖЕ ЛИ ДА ОСТАНЕМ ОЩЕ?"
Остров Корфу е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Островът е ограден от три морета - Йонийско на запад, Адриатическо на север и Средиземно, на юг. Стахотното местоположение на остров Корфу , както и и благодатния климат, са били причина за него в миналото да се водят непрекъснати борби - бил е притежание на римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. Корфу става гръцка териория едва през 1864 година.
Като всеки гръцки остров и Корфу е свързан с гръцката митология - според легендата Посейдон се влюбва в нимфата Керкира и я отвлича на необитаемият тогава остров с райска природа. Керкира е и гръцкото наименование на острова, което се е запазло през хилядолетията.
Много неща са казвани и написани за този остров, но сякаш най-точното наименование му дава английскиат зоолог и писател Джералд Даръл, който като дете живее със семейството си в Корфу, наричайки го „Градината на боговете“ .
Пясъчните плажове на остров Корфу, неговите пещери и прекрасни заливи са известни не само в Гърция, но и в цяла Европа. Кристално чистите води, зелена растителност и максимално запазената природа на идиличните плажове заслужено са им донесли награда Син Флаг - Палеокастрица, Нисаки и Агиос Георгиос...
Корфу може обаче да предложи много повече от прекрасни плажове - живописни, автентрични селца, сякаш недокоснати от времето, елегантни сгради, дворци, площади и крепости, носещи духа на много епохи и уникална архитекура, повлияна от от сицилианското, венецианското, френското и английското владение. Преплитането на толкова много култури на такава малка площ е причината през 2007 година старият град на Корфу да бъде включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.
Не бива да пропускаме да отбележим и храната и виното - според запалените гастрономи са едни от най-добрите в цяла Гърция. И ако не сте почитатели на мусаката, тежките гръцки яхнии, пържения патладжан и реването – не се притеснявайте, таверните на осров Корфу могат да ви предложат освен традиционна кухня и много лека и изтънчена средиземноморска храна, приготвена изцяло от местни продукти.
Не случайно един от най-често задаваните въпорси от туристите в хотелите е : „Може ли да останем още?“

Месонги, Гърция
Контокали, остров Корфу, Гърция
Канони, Гърция
Дасия, Гърция
Гувия, Гърция
Дасия, Гърция
Касиопи, Гърция
Гувия, Гърция
Месонги, Гърция
град Корфу, остров Корфу, Гърция
град Корфу, остров Корфу, Гърция