
Почивки на остров Корфу
ПОЧИВКА НА ОСТРОВ КОРФУ - "МОЖЕ ЛИ ДА ОСТАНЕМ ОЩЕ?"
Остров Корфу е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Островът е ограден от три морета - Йонийско на запад, Адриатическо на север и Средиземно, на юг. Стахотното местоположение на остров Корфу , както и и благодатния климат, са били причина за него в миналото да се водят непрекъснати борби - бил е притежание на римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. Корфу става гръцка териория едва през 1864 година.
Като всеки гръцки остров и Корфу е свързан с гръцката митология - според легендата Посейдон се влюбва в нимфата Керкира и я отвлича на необитаемият тогава остров с райска природа. Керкира е и гръцкото наименование на острова, което се е запазло през хилядолетията.
Много неща са казвани и написани за този остров, но сякаш най-точното наименование му дава английскиат зоолог и писател Джералд Даръл, който като дете живее със семейството си в Корфу, наричайки го „Градината на боговете“ .
Пясъчните плажове на остров Корфу, неговите пещери и прекрасни заливи са известни не само в Гърция, но и в цяла Европа. Кристално чистите води, зелена растителност и максимално запазената природа на идиличните плажове заслужено са им донесли награда Син Флаг - Палеокастрица, Нисаки и Агиос Георгиос...
Корфу може обаче да предложи много повече от прекрасни плажове - живописни, автентрични селца, сякаш недокоснати от времето, елегантни сгради, дворци, площади и крепости, носещи духа на много епохи и уникална архитекура, повлияна от от сицилианското, венецианското, френското и английското владение. Преплитането на толкова много култури на такава малка площ е причината през 2007 година старият град на Корфу да бъде включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.
Не бива да пропускаме да отбележим и храната и виното - според запалените гастрономи са едни от най-добрите в цяла Гърция. И ако не сте почитатели на мусаката, тежките гръцки яхнии, пържения патладжан и реването – не се притеснявайте, таверните на осров Корфу могат да ви предложат освен традиционна кухня и много лека и изтънчена средиземноморска храна, приготвена изцяло от местни продукти.
Не случайно един от най-често задаваните въпорси от туристите в хотелите е : „Може ли да останем още?“
Остров Корфу е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Островът е ограден от три морета - Йонийско на запад, Адриатическо на север и Средиземно, на юг. Стахотното местоположение на остров Корфу , както и и благодатния климат, са били причина за него в миналото да се водят непрекъснати борби - бил е притежание на римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. Корфу става гръцка териория едва през 1864 година.
Като всеки гръцки остров и Корфу е свързан с гръцката митология - според легендата Посейдон се влюбва в нимфата Керкира и я отвлича на необитаемият тогава остров с райска природа. Керкира е и гръцкото наименование на острова, което се е запазло през хилядолетията.
Много неща са казвани и написани за този остров, но сякаш най-точното наименование му дава английскиат зоолог и писател Джералд Даръл, който като дете живее със семейството си в Корфу, наричайки го „Градината на боговете“ .
Пясъчните плажове на остров Корфу, неговите пещери и прекрасни заливи са известни не само в Гърция, но и в цяла Европа. Кристално чистите води, зелена растителност и максимално запазената природа на идиличните плажове заслужено са им донесли награда Син Флаг - Палеокастрица, Нисаки и Агиос Георгиос...
Корфу може обаче да предложи много повече от прекрасни плажове - живописни, автентрични селца, сякаш недокоснати от времето, елегантни сгради, дворци, площади и крепости, носещи духа на много епохи и уникална архитекура, повлияна от от сицилианското, венецианското, френското и английското владение. Преплитането на толкова много култури на такава малка площ е причината през 2007 година старият град на Корфу да бъде включен в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.
Не бива да пропускаме да отбележим и храната и виното - според запалените гастрономи са едни от най-добрите в цяла Гърция. И ако не сте почитатели на мусаката, тежките гръцки яхнии, пържения патладжан и реването – не се притеснявайте, таверните на осров Корфу могат да ви предложат освен традиционна кухня и много лека и изтънчена средиземноморска храна, приготвена изцяло от местни продукти.
Не случайно един от най-често задаваните въпорси от туристите в хотелите е : „Може ли да останем още?“