Почивки на остров Тасос

ОСТРОВ ТАСОС - ИЗУМРУДЕНИЯТ РАЙ

Почивка на остров винаги звучи екзотично на всеки човек, който живее на континент. Още по-екзотично звучи за нас, българите, които едва преди няколко години успяхме да открием очарованието на ваканциите извън страната.
И докато Малдивите все още са екзотика непосилна за бюджета на средностатистическия българин, то сме късмелии, че само на 90 км от южната ни граница има екзотичен остров, напълно достъпен за всеки – остров Тасос.
Наричан още Изумрудения остров, Тасос е най-северният остров в Тракиийския залив. Погледнат от далеч той напомня на почти потънала в Бяло море планина. Климатът обаче е далеч от планински и летния сезон започва още през юни, когато средните температури надхвърлят 30 градуса, а ако 30 ви се струва прекалено горещо може да отидете още през май, когато времето вече е достатъчно приятно за плаж.Естествено като всеки гръцки остров и Тасос е свързан с гръцката митология. Открит е заради една от многото любовни авантюри на Зевс, който се влюбва в Европа, красивата дъщеря на краля на Източна Фуниция. Един от тримата братя на Европа - Тасос тръгва да я търси, но попадайки на този остров, остава запленен от красивата му природа и прекрасен климат, преустановява търсенето и се заселва на острова, който пък получава неговото име.
Ако сте почитатели на хубавото вино и вкусна храна (а кой ли не е), то тогава таверните на острова ще са нещо към което може да се пристрастите , в случай, че тюркоазената вода и красивите плажове ви оставят безразлични или им се наситите за ден-два. Просто влезте в някоя таверна, поръчайте местно вино и някой от специалитетите, характерни за острова - на малко други места може да опитате пълнен или паниран цвят от тиква. Ако не ви се експериментира, може да си поръчате Kolios "Gouna“ - скумрия, приготвена по традиционен за острова начин. Каквото и да изберете трудно ще сбъркате - продуктите са пресни и местно производство, набляга се на сезонната кухня - т.е. всичко, което расте в момента, а за кухнята на острова и за виното, произведено тук се носят легенди.
А ако след изпитото вино градусът на емоциите се повиши може да погъделичкате патриотизма си, спомняйки си вероятно добре забравените уроци по история от гимназията и по-специално тези, в които се говори за периода 1941-1944, когато Тасос заедно с Източна Македония и Тракия е под българско управление. Ако историята ви вълнува и без употребата на вино, малкият по площ остров може да ви предложи много. Населен от траките 2000 год. пр.Хр., Тасос е съхранил исторически артефакти от много епохи и цивилизации, като най-значимите от тях са "Гробът на Глафкос" от VII в. пр. Хр. и "Коридорът на боговете", построен през 470 г. пр.н.е., представляващ голям комплекс от различни постройки.
Където и да изберете да почивате на острова помнете, че сте на максимум 10 км от някой зашеметяващ плаж или лагуна, гледката която ще радва очите ви ще ви накара да напълните фотоапарата си с много гигабайти снимки, които да ви напомнят колко близо е екзотичният райски остров и защо го наричат изумруден.

Кинира, Гърция
Скала Принос, Гърция
Скала Рахони, Гърция
Макриамос, Гърция
Скала Принос, Гърция
О-в Тасос, Гърция
Трипити, Гърция
Хриси Амудия
Лименария, Гърция
Лименария, Гърция
Лименас, Гърция