КАСАНДРА

Разгледайте предложенията ни за почивка на Касандра, Халкидики : Почивки на Касандра

 КАСАНДРА

Полуостровът е кръстен на омировата пророчица Касандра.

 

Полуостров Касандра или Палини, на старогръцки Палене е полуостров в Егейска Македония, Северна Гърция, най-западният ръкав на Халкидическия полуостров. Според антични източници, полуостровът е създаден с името Флегра (на гръцки: Φλέγρα) и става свидетел на битката между боговете и гигантите.В миналото на полуостров Касандра се намира манастирът Врачево, чието име е с български произход.

Подобно на здраво закотвил се кораб, Касандра стоически посреща хилядите летни туристи, мечтаещи за плажовете и през цялата зима. Касандра е най-посещаваният от трите ръкава на Халкидики, предлагащ освен разкошни плажове, простиращи се на няколко километра, с кристално чиста морска вода, също и интензивен нощен живот с много плажни барове както в малките китни селца,  курорти, така и в големите хотелски комплекси.

Поемайки по пътя за Касандра от Солун, най напред ще се натъкнете на  Неа Мудания (60 км от Солун), най-големият град и търговски център на Халкидики. Постепенно се превръща във водещ търговски център и се развива по-бързо от другите крайбрежни селища. Днес Неа Мудания е най-динамичният град в западната част на полуострова .Най-важният му културен принос през летните месеци е „Фестивалът на Сардината“ и „Фестивалът на морето“, който привлича всяка година много посетители. Прeдимcтвoто на Неа Муданя е, че e близο дo Cолун и е дοбрa oтправна точka за  плaжoвете на Касандра. Неа Флогита и Неа Плагия са малки селца, на практика сляти, които предлагат голямо разнообразие от хотели и апартаменти, много оживени, но не и претъпкани, заобиколени от чисти сини плажове.

Следващият курорт, Неа Потидеа (66 км от Солун), е известен със своя канал, който някога е отделял Касандра от континенталната част на Халкидики. В наши дни два моста ви отвеждат до оживената част на курорта, осеян с плажни барове и клуб за водни спортове. Следвайки пътя към центъра на Касандра, стигате до малко, привлекателно рибарско селище със собствен живот, Неа Фокеа, с дълъг, пясъчен плаж с чисти води. Неа Фокеа представлява популярен курорт за почивка и има много туристически атракции на морския бряг, в това число и възможности за настаняване и таверни с вкусна рибна храна. Надясно, пътят ви отвежда от другата страна на полуострова, при Сани. Неговото крайбрежно разположение, прегърнато от борови гори, го превръща в идеален курорт за любителите на природата. Продължавайки на юг, следващият източен крайбрежен курорт е Афитос (Афитос), може би най-красивото място на Халкидики, с безкраен изглед към морето и към залива Торони. Афитос и до днес успява да поддържа традиционна архитектура от каменни къщи и керемидени пътища.

Калитея е следващата спирка, голямо и оживено място за почивка. Едно от най-известните места с особено развитие към туризма. Луксозни хотелски комплекси, много стаи и апартаменти, както и много ресторанти и рибни таверни. Калитея се смята за сърцето на нощния живот, с големи клубове и барове, събираща тези, които търсят забавления за цяла нощ. Калитея предлага многообразие от  чисти пясъчни плажове, препълнени плажни барове и силна музика.

На юг се открива Криопиги, на 90 км от Солун. Село с гостоприемни жители и превъзходни плажове. Издигнат амфитеатрално върху склон, предлагайки великолепна гледка към залива Касандра. Тук са съсредотечени всички природни красоти, заедно с услуги от най-високо ниво, превръщайки  Криопиги един от най-иразкошните летни курорти в региона. Следващият курорт е Полихроно, една от най-известните части на Халкидики, наградена отново със син флаг. Той е широко известен с големия си плаж, който се простира по цялото село, туристическата инфраструктура и нощния живот. Следва Ханиоти, с много извори и богата растителност, акри земя покрита с борови дървета, които достигат до брега и синьото море. Тук ще намерите всички удобства-хотели, традиционни гръцки таверни, барове и други забавления. Едно от най-интересните села на Халкидики, разположено почти в края на полуострова, е Пефкохори. Селото се състои от две части. Старото село е с типични малки къщи и градини и традиционни гостоприемни местни жители, докато от друга страна модерният и развит район на плажа, ви предлага модерни почивки и множество удобства. И накрая, в близост до южния край на полуострова се намира село Палиури, с невероятна природна красота.

Оттук пътят завива към западния бряг на Касандра, към Егейско море. Първото селище по пътя е Агия Параскеви (Лутра). Много хора го посещават заради горещите му термални извори. Следва Неа Скиони, рибарско пристанище и плаж. Можете да се насладите на наистина спокойни почивка, а в местните таверни да похапнете прясна риба. Тъй като пътят следва брега, ще се натъкнете и откриете много красиви и пусти плажове, преди да пристигнете в Каландра и Нос Посиди с чудното си крайбрежие. Самото село е много малко, не повече от ивица сгради по морето, с няколко наскоро построение ниски жилищни апартаменти и няколко хотела. На север се намира Фурка, популярен със своята оживена атмосфера и атракции за нощен живот. Следва традиционното рибарско селище Сивири, с известния си „Фестивал на Касандра“. Един завой към вътрешеността  ви отвежда до село Касандрия (Валта), богато на  механи, банки и таксиметрови услуги. А от тук, пътят завива обратно към Калитея.

ЛЕГЕНДАТА:

Касандра ("която оплита мъже") в древногръцката митология е дъщеря на владетелите на Троя - Приам и Хекуба. Касандра е прочута пророчица. Аполон се влюбил в нея и обещал да ѝ даде дарбата да пророкува, но Касандра не отвърнала на любовта му. Тогава Аполон действително ѝ дал дарбата да предсказва бъдещето, но и лошата участ никой да не вярва на думите ѝ.

Касандра предсказала падането на Троя. Познавала Парис още като го видяла на състезание в Троя и искала да го убие, за да спаси родината си от войната, която видяла в бъдещето. Предупреждавала троянците да не приемат подаръка на хитрите ахейци - Троянския кон, но никой не се вслушал в думите ѝ. Тя предрекла и смъртта на Агамемнон.

След края на Троянската война тя била изнасилена от Малкия Аякс, докато търсела спасение в храм на Атина и е взета в плен като робиня за царя на Микена - Агамемнон. Докато обаче Агамемнон отсъствал от къщи, неговата съпруга Клитемнестра започнала тайна връзка с Егист. След като Агамемнон и Касандра се върнали в Микена, съпругата му и нейния любовник ги убили. Според някои митове Касандра и Агамемнон имали двама сина - Теледам и Пелопс, които били убити от Егист.