ПОЧИВКА В СИТОНИЯ, НАЙ-КРАСИВИЯТ ОТ ПОЛУОСТРОВИТЕ

ПОЧИВКА В СИТОНИЯ, НАЙ-КРАСИВИЯТ ОТ ПОЛУОСТРОВИТЕ
Ситония (на гръцки: Σιθωνία), наречена ‘Прелестната’ е средният от трите полуострова на Халкидики. На запад от него е Касандра, а на изток Атон (Света гора). Ситония се намира само на около 400 км от град София. Благодарение на съхранената си девствена красота, изумрудени води и страхотни плажове, Ситония успя да се превърне в любима и предпочитана дестинация за почивка за много българи.
Почивката на Ситония предлага занимания, както за активно – почиващите, любители на трекинга, планинското колоездене и т.н. със своите върхове за покоряване, така и за туристите, наслаждаващи се на слънцето, морето и безкрайните плажове.
Впрочем любопитен факт е, че в гръцкия език, не се използва понятието “ръкав“, а „крак“, което произлиза от гръцката митология и регионът се нарича „Тризъбеца на Посейдон“-Касандра, Ситония и Атон.
Хората твърдят, че природата в тази част на Халкиди има по-особен чар, някак опазена от новото индустриално и „строително“ време. В посока Никити няма как да не забележите необятните маслинови насаждения, крайпътните пазари, обсипани със свежи плодове и зеленчуци, зехтин и не на последно място мед .

ВУРВУРУ
Търсенето на кристални води и чисти пясъчни плажове, непременно ще ви отведе към популярното селце Вурвуру. Пясъчен плаж, спокойно море, великолепни планини, чист въздух, изпълнен с аромата на борови гори.
Преди Вурвуру обаче, може да спрете колата и да слезете за да се насладите на планината Драгунтелис и зашеметяващите гледки към дълбокия Сингитски залив, разделящ Ситония и най-източния ръкав на Халкидики – Атон (Света гора).
Повечето селища в Ситония са разположени в сърцевината и в южните части на ръкава. Ако сте почитател на луксозните преживявания, може да изберете някой от суперлуксозните петзвездни хотели и комплекси на полуострова – Ikos Olivia или Blue Lagoon Princess. Ако пък притежавате яхта или сте запален голф играч може да харесате Порто Карас– Porto Carras Meliton хотел или пък Porto Carras Sithonia. Лятно пристанище на лукса, разположено почти по средата на западния бряг на Ситония. Марината на Порто Карас се гордее с 25-те си фиорда, и 3-те голф игрища.

ТОРОНИ

За търсещите по-спокойна почивка, Ситония предоставя на вашето внимание Торони. Курортно селце, разположено в едноименния залив, между Неос Мармарас и Порто Куфо. Плажната ивица в Торони, е дълга 2,5 км, покрита с фин златист пясък. Там морето е чисто и плитко, което привлича много семейства с малки деца. Хотел TORONI BLUE SEA 4*се намира точно на пясъчния плаж в град Торони и предлага много удобства. На разположение има уелнес център, ресторант и стаи, откриващи гледка към Егейско море.

НИКИТИ:

Избирайки Ситония, няма как да подинем Никити – столицата на полуострова. Старата част на градчето е много приятна за разходка. Намира се на просторен хълм с изглед към морето, а на върха му се издига църква – основната забележителност в града. Новата част на града е разпожена на бреговата ивица, предлагайки богат избор от хотели като ХОТЕЛ MAKEDNOS 3, намиращ се на брега на морето или KOVIOU HOLIDAY VILLAGE 3, разположен в сърцето на Ситония, на 5 км от Никити. В непосредствена близост до плажа има борова гора, предлагаща прохлада през топлите летни месеци.

АГИОС НИКОЛАОС:

Агиос Николаос, не е на крайбрежието, но морето е наблизо ще имате голямо разнообразие от уединени плажове или такива с таверни забваления за посетителите. Селото има богата история, като в миналото е владеело територията на още няколко селца в околността. Днес тук могат да се разгледат Византийската наблюдателна кула на плажът Пиргос, островът Диапорос, както и плажовете Лавари, Лигонитци и Ливрохио. Градчето е пълно с ресторантчета и таверни. Ако търсите изискан хотел с обширна територия, то Ситония ви предлага ХОТЕЛ ASSA MARIS 4. Частен пясъчен плаж, красива крайбрежна алея с палми, потъващи в зеленина пейзажи, кристално чисто море. Идеално място за незабравима семейна ваканция.

За предпочитащите дива природа и девствени плажове, далеч от градския шум и удобства, Прелестната Ситония предлага и многобройни къмпинги, от двете страни на ръкава.

Една гръцка поговорка гласи: ‘‘На Касандра отиваш да търсиш жена, после я водиш на Ситония, след това бягаш от нея на Атон“.

Тук можете да разгледате предложенията ни за почивка в Ситония: Почивки на Ситония