Бургундия и Елзас – вино и замъци


 

БУРГУНДИЯ И ЕЛЗАС – ВИНО И ЗАМЪЦИ

🍷🍷🍷

20.10.2023 – 27.10.2023

8 дни / 7 нощувки

 

 

20.10.2023 София – Париж – Шабли – Оксер

 

Отпътуване с полет София – Париж Буве с полет на Райън Еър в 07:20. Пристигане в 09:15 и трансфер то Шабли (около 3 часа).

Обяд в Шабли и посещение на CITÉ DES CLIMATS ET VINS DE BOURGOGNE – Шабли, където ще се запознаем с най-доброто шардоне в света. В Шабли цистерцианските монаси биха се гордели с това, че тяхната историческа изба в Petit Pontigny е изцяло посветена на популяризирането на лозята и вината на Бургундия. Близо десет века история ви съпътстват в тази интимна историческа сграда, реновирана и хармонично интегрирана  в прекрасната градина

 

В късния следобед се отправяме към Оксер, който се намира само на няколко километра от лозята на Шабли. Свободно време за вечеря и разходка в центъра на града. Със своите много запазени къщи и сгради, този град има богато средновековно историческо наследство. Ще бъдете очаровани от многобройните му исторически паметници, неговата пешеходна зона в стария град, разнообразните му музеи или дори великолепните му кейове по поречието на Йон. Настаняване в хотел 4****в Оксер.

 

21.10.2023 Оксер – Флавини – Дижон

 

Закуска и отпъттуване за Flavigny Sur Ozerain. На надморска височина от 420 метра се издига очарователното село Flavigny на върха на хълма sur-Ozerain в Кот д’Ор. Историята му датира от 52 г. пр.н.е., когато Юлий Цезар го прави свой щаб, преди да обсади Алезия.

Със своите живописни улици, своите резиденции с великолепни фасади и стълбищни кули, както и старите си сгради, това находище днес е част от списъка на най-красивите села във Франция!

Разходка и обяд в местен ресторант. Ще имаме възможност да опитаме типичните анасонови бонбони Anis de Flavigny.

След обяд се отправяме към Дижон, където ще останем следващите 3 нощувки. Настаняване в хотел 4**** в центъра на Дижон.

Свободно време за вечеря и разходка в центъра на града.

 

22.10.2023 Обиколка на Дижон

 

Закуска. Пешеходна обиколка в центъра на Дижон с екскурзовод.

Дижон е главен административен център на департамента Кот д`Ор, както и историческа столица на Бургундия с население около 151 500 души. Градът е известен със своята дижонска горчица, като още през 1634 г. в Дижон 23 производители на горчица получават изключителното право да я произвеждат и продават. Дижон има стар център със сгради от XII—XV век и дворецът на херцозите на Бургундия с кулата на Филип Добрия. Съвременния си облик градът дължи на преустройството от XVII—XVIII век. Дворцовите зали си поделят кметството и музеят за изобразителни изкуства с редки колекции от старофренска и раннонидерландска живопис. Това е единственият музей заедно с Лувъра, който се помещава в истински дворец и в който има над 130 000 изложени произведенияна изкуството. Можете да се насладите на векиколепна панорамна гледка над града от 46 метра височина от Кулата на Филип Ле Бон.

След обиколката ще посетим невероятния изложбен център на гастрономията Cité de la Gastronomie с неговите известни зали и изключителен пазар, заобиколен от ресторанти и винени барове, където да опитате най-известните специалитети от бургундската гастрономия!! Възможност за дегустация на горчица и свободно време за вечеря.

 

23.10.2023 Екскурзия до Côte de Nuits и  Côte de Beaune

 

Закуска. Целодневна екскурзия от Дижон до Côte de Nuits и  Côte de Beaune - винарски райони, разположен в сърцето на регион Бургундия с включен обяд.  Въпреки че в региона се произвеждат някои бели и розе вина, тези райони са най-известни с червените вина, направени от пино ноар. Ще посетим няколко избрани винарни и ще дегустираме Premiers Crus & Grands Crus Burgundy.

Първо ще разгледаме винарския регион Côte de Beaune, който обхваща приблизително 20 километра  между северната и южната част на апелацията.

Тук се произвеждат както червени, така и бели вина, като пино ноар и шардоне. Тук е домът на някои известни Grands Crus като Corton, Corton-Charlemagne или Montrachet, докато винарни, класифицирани като Premier Crus са Aloxe-Corton, Chassagne-Montrachet, Pommard, Santenay или Volnay. Вината Meursault, Puligny-Montrachet и Chassagne-Montrachet се считат за едни от най-добрите бели вина, произведени в Бургундия, докато Volnay и Pommard произвеждат едни от най-елегантните и деликатни червени вина в района. Тук се насладим на частна дегустация на местни вина с включен обяд.

След обяд пътуваме до винарския регион Côte de Nuits и по пътя ще се насладим на старинните села Fixin, Gevrey Chambertin и Chambolle-Musigny, докато минаваме през хълмове и красиви лозя, които произвеждат някои от най-известните вина в света. Бургундските Grands Crus по пътя на виното включват Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny.

Ще имаме възможност да спрем до известния Romanée Conti за снимки. След това е време за престижна дегустация в една от винарните в района, по време на която ще съчетаем вина от Бургундия с регионални сирена. Връщане в Дижон и нощувка.

 

24.10.2023 Дижон – Колмар

 

Закуска и отпътуване с директен влак за Колмар (около 1 час и 40 минути). Пристигане и свободно време за обяд. Настаняване в хотел 4**** в Колмар.

Пешеходна обиколка на Колмар с включена дегустация на местни специалитети.

 

25.10.2023 Екскурзия до Eguisheim, Riquewihr & Haut Koenigsbourg

 

Закуска. Целодневна екскурзия до Eguisheim, Riquewihr & Haut Koenigsbourg – най-красивите кътчета на област Елзас.Нашата обиколка предлага завладяващо изживяване, съчетаващо очарователни села, исторически забележителности и живописни гледки по прочутия път на виното в Елзас. очарователното село Eguisheim Пътуването започва с разходка в живописния Eguisheim. Сгушено сред лозя, това традиционно елзаско село очарова посетителите със своите тесни, концентрични улички, украсени с очарователни традиционни къщи, украсени с ярки цветя.

В маршрута ни следва спиращият дъха Riquewihr. Затворено между крепостни стени, това село удивително е устояло на изпитанията на времето, запазвайки своя блясък и архитектурна хармония от 16-ти век.

Тук ще имаме малко свободно време за разходка и обяд, след което ще се отправим на завладяващо пътешествие по Пътя на виното в Елзас - живописен маршрут, простиращ се над 170 километра между долината на Рейн и планинската верига Вогези. По маршрута ще срещнем средновековни замъци, които добавят към привлекателността на региона и ще спрем за дегустация на прочутите бели вина на Елзас - Ризлинг, Гевюрцтраминер, Пино Гри и Силване. Завършваме пътуването си с посещение на великолепния замък Haut Koenigsbourg - величествена крепост, кацнала на върха на хълма над заобикалящата долина.

 

След обиколката ви в Haut Koenigsbourg е време да се върнем в Колмар.

 

 

26.10.2023 Винен тур по винарни Grands Crus в Елзас

 

Закуска. Еднодневна винена обиколка Grands Crus в Елзас

Днес ще тръгнем на пътешествие из очарователните елзаски лозя, където ще открием изисканите вина Grands Crus на Елзас. Тези престижни вина са класифицирани от 1975 г., включващи 51 определени зони, които отговарят на строги геоложки и климатични критерии. Наименованието Елзас Гран Крю представлява върха на качеството, с ограничен тероар, ниски добиви и специфични лозарски практики, осигуряващи изразителни и автентични вина. Тези необикновени лозя са с размери от 3 до 80 хектара. Само четири сорта грозде се използват за производството на вина Елзас Гран Крю: Ризлинг, Гевюрцтраминер, Пино Гри и Мускат (сорт Елзас). Пътуването започва във винопроизводствения регион Ribeauvillé, където ще опитате страхотни ризлинги от Kirchberg, Geisberg и Osterberg Grands Crus, известни с минералния си характер. След това ще се впуснем в уникалното Kaefferkopf Grand Cru, сгушено в очарователния град Амершвир, което се откроява със своя сложен геоложки състав, смесващ гранит, черупчест варовик и пясъчник.. В южната част на пътя на виното в Елзас ще откриете емблематични Grands Crus като Steinart, Goldert и Hatschbourg. Насладете се на местния Мускат, характеризиращ се със своя сух и силно ароматен профил, демонстриращ освежаващи плодови вкусове. Ще ви запознаем и с изключителни Gewurztraminers от Hatschbourg Grand Cru. Тези плътни вина показват солидна структура и кръгла пълнота, придружени от ароматна палитра, която често включва нотки на женско биле. От сладки до вискозни, късната реколта и Selection de Grains Nobles Gewurztraminers демонстрират изключително богатство и ароматна сложност. По време на обиколката ще имате възможност да разгледате красивите села на Елзас, потапяйки се в традициите и културата на региона.

След обиколката ще ви върнем обратно до мястото за настаняване в Колмар.

 

27.10.2024 Колмар – Базел – София

 

Закуска и освобождаване на стаите. Свободно време следобяд преди трансфера ни от Колмар за летище Мюлуз/Базел за полет на Уиз Еър в 20:00 часа. Пристигане в България в 23:10 часа.

  • При съгласие на цялата група и срещу допълнително заплащане има възможност за по-ранен трансфер за разглеждане и разходка в Базел преди полета.

 

Цена на човек в двойна стая: 2590.00 евро

Доплащане за единична стая: 560.00 евро

 

Цената е калкулирана при минимална бройка на групата от 14 души и включва: самолетни билети с вкл. 20 кг чекиран багаж, 7 нощувки със закуска в хотели 4* по маршрута, 6 обяда, транспорт, дегустации, екскурзии и входни такси съгласно програмата.

 

Програмата може да претърпи леки изменения, в случай, че това се налага и е в интерес на групата.

 

 🍇🍇🍇